Een andere houding, dan de rugligging. Kan dat?

Jij bepaalt in welke houding je straks je kindje op de wereld wilt zetten. Als je je bevalhouding(en) zelf kiest, heb je meer controle. Dat voelt goed. Veel vrouwen kijken dan achteraf met een beter gevoel op hun bevalling terug. Je hoeft niet op je rug te bevallen. De plaatjes in de folder ‘Welke houding past bij jou’ laten stuk voor stuk houdingen zien die veel vrouwen prettig vinden tijdens hun bevalling.

Wist je dat die houdingen allerlei voordelen hebben ten opzichte van de rugligging? Soms kan er een medische reden zijn om in rugligging te bevallen (bijvoorbeeld omdat er sprake is van een kunstverlossing), maar als er geen reden is dan is het goed om houdingen in elk geval af te wisselen.

Voordelen van ‘andere’ bevalhoudingen

  • Je voelt vaak minder pijn tijdens de weeën
  • Het duurt minder lang voor je gaat persen
  • Het persen duurt korter
  • Persen gaat vaak makkelijker en doet minder pijn
  • Veel vrouwen ‘schamen’ zich minder in deze houdingen
  • De kans op ingrepen (zoals inknippen of vacuümverlossing) is kleiner

Het lijkt gek om er van tevoren over na te denken, omdat het inschatten van de pijn lastig is. Toch is het goed om de mogelijkheden te bekijken en erover te lezen. Velen maken de keuze voor een bevalling liggend op bed, omdat ze niet beter weten!

Wij staan open voor alle ‘andere’ bevalhoudingen; zoals bevallen op een baarkruk, in bad, staand of in zijligging! Maak je keuze bespreekbaar of vraag ons naar de mogelijkheden.

Aanbevolen folder