Vertrouwen en voorbereiding; twee onmisbare elementen!

Er zijn duizenden verhalen en ervaringen te vertellen, maar een geboorte blijft een unieke gebeurtenis! De meeste baby’s worden geboren tussen de 37e en 42e week van de zwangerschap. In deze periode mogen wij jouw bevalling begeleiden, mits er geen bijzonderheden zijn in de zwangerschap.

Er komen waarschijnlijk een hoop vragen in je naar boven. Wanneer gaat het beginnen? Hoe zal ik reageren op de pijn? Vragen die niet vooraf te beantwoorden zijn, waardoor je misschien wat zenuwachtig kunt zijn ten aanzien van de geboorte. We hopen in elk geval wat meer inzicht te geven in hetgeen je kunt verwachten. Schrijf vragen altijd op en stel deze tijdens de controles. Rond 36 weken wordt 30 minuten ingepland voor het geboortegesprek. Centraal staan de voorlichting over de bevalling, de belinstructies en er is voldoende gelegenheid voor het bespreken van wensen en het stellen van vragen.

Het maken van een geboorteplan helpt je om ons en andere zorgverleners te laten weten wat je belangrijk vindt, wat jouw ideeën en wensen zijn en hoe jij graag wilt dat mensen met je omgaan tijdens de geboorte van jullie kind. Daarnaast kan het een houvast zijn om samen met je partner de bevalling en de verwachtingen van elkaar bespreken. Lees je in en vraag ons alles wat je weten wilt. Denk bijvoorbeeld alvast na over wie jij bij de geboorte aanwezig wilt hebben (op de open verloskamer mag naast jou en je partner max. 1 extra persoon mee).

Bespreek hoe je graag zou willen bevallen en waar. Al deze wensen leg je dan vast in een geboorteplan. Niets in het plan staat vast! Je kunt altijd van gedachten veranderen, maar houd er ook rekening mee dat je bevalling anders kan verlopen dan gedacht.

Je plan kan tijdens het geboortegesprek bij 36 weken, of desgewenst eerder, besproken worden. Een voorbeeld van een geboorteplan is te vinden op www.deverloskundige.nl.

Voor de geboorte van je baby is het belangrijk dat voor zowel een thuisbevalling als een bevalling op de open verloskamers alle spullen klaar zijn thuis.

  • Kraampakket: Aanvullend verzekerden krijgen het kraampakket gratis thuisbezorgd rond de 30e week van de zwangerschap. Indien je alleen een basisverzekering hebt, is het belangrijk deze verzorgingsartikelen aan te schaffen. De inhoud van het kraampakket is terug te vinden in de checklist;
  • Bedverhogers (klossen) – po (ondersteek) – rugsteun: Ongeacht de plaats van de bevalling vragen wij om klossen onder het bed te plaatsen vanaf 37 weken. De minimale hoogte van het bovenrand van het bed moet 70cm zijn. De klossen en andere spullen zijn te verkrijgen via www.medipoint.nl;
  • Tas voor het ziekenhuis: De inhoud van de tas is terug te vinden in de checklist;
  • Kleingeld (€1/€2) voor de rolstoel van het ziekenhuis.

Aanbevolen folders

De aanbevolen folders geven beknopt uitleg over welke puntjes je voorafgaand aan de bevalling kunt nadenken. Tevens wordt op een korte, heldere manier beschreven hoe een bevalling theoretisch gezien verloopt. Het is goed om je een beeld te vormen van een bevalling, zodat je ongeveer weet wat jullie te wachten staat.