Laat het weten als je ons nodig hebt

Onze spoedlijn (046-4580054 *toets 1 voor spoed) is 24 uur per dag 7 dagen per week bereikbaar voor medische vragen, ongerustheid, spoed en bevallingen. Twijfel je of het spoed is, overleg dan tijdens spreekuurtijden met onze assistente (046-4580054).

Alle informatie is terug te lezen in de uitgebreide weeënfolder die jullie rond 34 weken uitgereikt wordt. Hieronder een kort overzicht van de belangrijke momenten waarop we graag willen dat jullie ons bellen:

Wij maken onderscheid tussen zwangeren die voor het eerst gaan bevallen (a) en zwangeren die al een keer bevallen zijn (b).

a. Bel ons als je 2 uur lang weeën hebt om de 4 à 5 minuten, die één minuut duren
b. Bel ons als je 1 uur lang weeën hebt om de 4 à 5 minuten, die één minuut duren

Dit is een richtlijn; eerder bellen of langer afwachten mag altijd. Wij weten dan dat de geboorte mogelijk gaat doorzetten en zullen met je afspreken wanneer we langskomen. Bij twijfel over de kwaliteit en duur van de weeën mag je altijd overleggen!

In 10% van de gevallen begint de bevalling met het breken van de vliezen. Er zijn dan nog geen weeën. Het breken van de vliezen is niet pijnlijk. Het vruchtwater kan wat rozig gekleurd zijn en kleine witte vlokjes bevatten. Dit is volkomen normaal. Je blijft nu steeds wat vocht verliezen. Je hoeft niet bang te zijn dat je baby ‘droog’ komt te liggen. De placenta blijft steeds nieuw vruchtwater aanmaken. Meestal beginnen de weeën binnen 6-12 uur na het breken van de vliezen. Soms duurt het langer. Echter 95% van de vrouwen krijgt binnen 72 uur na het breken van de vliezen spontane weeënactiviteit.

Mochten de vliezen na 37 weken ’s nachts breken en

  • het hoofdje is ingedaald;
  • het vruchtwater is helder;
  • er zijn nog geen goede regelmatige weeën;

dan kun je rustig afwachten, maar laat het ons wel altijd in de loop van de ochtend weten, zodat wij een controle kunnen komen doen. Dit geldt ook als je twijfelt over vruchtwaterverlies.

Wanneer je weeën hebt of de vliezen zijn gebroken is het normaal dat je wat slijm en/of bloed verliest. Als het veel helderrood bloedverlies is (lijkend op een menstruatie) vragen we je direct te bellen.

Iedere baby heeft zijn eigen bewegingspatroon. Vanaf 16-20 weken kun je je baby meestal voelen bewegen. De bewegingen zijn in begin nog heel zwak, maar worden sterker naarmate de baby groeit. ‘Leven voelen’ wordt dit ook wel genoemd. Het is leuk en belangrijk de bewegingen van je baby te leren kennen. Zo merk je snel genoeg wanneer er iets verandert en wanneer je contact met ons moet opnemen.