De beste voeding voor je baby
Het geven van borstvoeding heeft voor jou en je kindje veel voordelen. Daarnaast kan het een bijzondere ervaring zijn. Het aanleggen van je kindje aan je borst moet je leren, vaak is daar in de eerste week geduld en doorzettingsvermogen voor nodig. Vrijwel altijd is het alle moeite waard en wordt de borstvoeding naast de beste ook de makkelijkste voeding voor je kindje. Wij organiseren regelmatig een voorlichtingsavond over borstvoeding, die wordt geleid door de ervaren lactatiekundige Gertie Roberts. Meld je nu aan voor één van voorlichtingsavonden.
Daarna is de hoeveelheid aan deze stoffen lager, maar omdat kinderen meer drinken, krijgen ze evenveel beschermende stoffen binnen als in het begin. Borstvoeding beschermt het kind tegen acute middenoorontsteking, luchtweginfecties, diarree, atopisch eczeem en allerlei allergieën, infecties en ontstekingen.
Indien kinderen zes maanden volledig borstvoeding hebben gehad zijn op latere leeftijd beter beschermt o.a. tegen overgewicht en diabetes. Baby’s profiteren daarvan optimaal als ze tenminste 6 maanden borstvoeding krijgen; Praktische voordelen van borstvoeding zijn: het is gratis, altijd beschikbaar, altijd op de juiste temperatuur en altijd hygiënisch!
Moeders die borstvoeding geven hebben minder kans op het ontwikkelen van borstkanker, eierstokkanker en baarmoederkanker vóór de overgang en minder kans op botontkalking (osteoporose). Een belangrijk voordeel, dat we in deze tijd waarin veel vrouwen te maken krijgen met deze ziektes, genoemd willen hebben.
- Bijna alle vrouwen die een kind hebben gekregen, zijn in staat hun kind borstvoeding te geven. Bij slechts 2% is dat door lichamelijke oorzaken niet mogelijk. Natuurlijk kan er een oorzaak liggen bij het kindje waardoor borstvoeding geven niet mogelijk of heel lastig is. Overweeg de voeding dan te kolven en per fles aan te bieden, zodat je kindje in elk geval de goede stoffen binnen krijgt.
- Om de melkproductie goed op gang te brengen, is het belangrijk de baby vaak en zorgvuldig aan te leggen. Een goede instructie en begeleiding door een verloskundige, kraamverzorgster, personeel van het ziekenhuis, lactatiekundige en/of het consultatiebureau kan eventuele problemen voorkomen of helpen ermee om te gaan.
- In onze praktijk bestaat de mogelijkheid om een professionele borstkolf te huren op het moment dat het nodig is de melkproductie te stimuleren.
- Als je volledige borstvoeding geeft wordt aanbevolen extra vitamine K en D te geven. Hiermee start je op de 8e levensdag.
- Anticonceptie kan de borstvoeding beïnvloeden; laat je daarom goed informeren welke methoden veilig toe te passen zijn bij borstvoeding.
Aanbevolen websites:
Aanbevolen folders:
Aanbevolen film: