De beste voeding voor je baby

Het geven van borstvoeding heeft voor jou en je kindje veel voordelen. Daarnaast kan het een bijzondere ervaring zijn. Het aanleggen van je kindje aan je borst moet je leren, vaak is daar in de eerste week geduld en doorzettingsvermogen voor nodig. Vrijwel altijd is het alle moeite waard en wordt de borstvoeding naast de beste ook de makkelijkste voeding voor je kindje. Wij organiseren regelmatig een voorlichtingsavond over borstvoeding, die wordt geleid door de ervaren lactatiekundige Gertie Roberts. Meld je nu aan voor één van voorlichtingsavonden.

Ja! Borstvoeding is hard werken, maar kent vele voordelen! Zo wordt het steeds aangepast aan de leeftijd en behoeftes van je kind. Dit geldt zelfs voor te vroeg geboren baby’s. Borstvoeding bevat belangrijke stoffen zoals groeifactoren en antistoffen die niet na te maken zijn. Je baby is daarmee beter beschermd tegen bacteriën. Vooral het colostrum, de melk die moeders in de eerste paar dagen na de geboorte produceren, bevat grote hoeveelheden stoffen die beschermen tegen ziekten.

Daarna is de hoeveelheid aan deze stoffen lager, maar omdat kinderen meer drinken, krijgen ze evenveel beschermende stoffen binnen als in het begin. Borstvoeding beschermt het kind tegen acute middenoorontsteking, luchtweginfecties, diarree, atopisch eczeem en allerlei allergieën, infecties en ontstekingen.

Indien kinderen zes maanden volledig borstvoeding hebben gehad zijn op latere leeftijd beter beschermt o.a. tegen overgewicht en diabetes. Baby’s profiteren daarvan optimaal als ze tenminste 6 maanden borstvoeding krijgen; Praktische voordelen van borstvoeding zijn: het is gratis, altijd beschikbaar, altijd op de juiste temperatuur en altijd hygiënisch!

Ook voor moeders is het geven van borstvoeding erg voordelig. Borstvoeding beperkt het bloedverlies na de geboorte en versnelt het herstel. Het helpt je oorspronkelijke gewicht makkelijker bereiken; met het geven van borstvoeding verbruik je 200-500 kcal meer per dag. Borstvoeding geven bevordert bovendien de moeder-kind-binding.

Moeders die borstvoeding geven hebben minder kans op het ontwikkelen van borstkanker, eierstokkanker en baarmoederkanker vóór de overgang en minder kans op botontkalking (osteoporose). Een belangrijk voordeel, dat we in deze tijd waarin veel vrouwen te maken krijgen met deze ziektes, genoemd willen hebben.

Mannen ervaren borstvoeding vaak als iets van de vrouw, waar zij verder buiten staan. Toch kunnen mannen een belangrijke rol spelen bij het (blijven) geven van borstvoeding. Door erbij te zijn, door praktische hulp te bieden, maar vooral mentale ondersteuning te bieden, door waardering uit te spreken, aandacht te geven en de moeder gerust te stellen bij twijfel of het kind wel genoeg krijgt. Veel vrouwen hechten grote waarde aan de mening van hun partner als het gaat om keuzes maken rondom borstvoeding, zoals stoppen of doorgaan. Vandaar dat wij het belangrijk vinden dat de partner achter de keuze staat om borstvoeding te geven.
  • Bijna alle vrouwen die een kind hebben gekregen, zijn in staat hun kind borstvoeding te geven. Bij slechts 2% is dat door lichamelijke oorzaken niet mogelijk. Natuurlijk kan er een oorzaak liggen bij het kindje waardoor borstvoeding geven niet mogelijk of heel lastig is. Overweeg de voeding dan te kolven en per fles aan te bieden, zodat je kindje in elk geval de goede stoffen binnen krijgt.
  • Om de melkproductie goed op gang te brengen, is het belangrijk de baby vaak en zorgvuldig aan te leggen. Een goede instructie en begeleiding door een verloskundige, kraamverzorgster, personeel van het ziekenhuis, lactatiekundige en/of het consultatiebureau kan eventuele problemen voorkomen of helpen ermee om te gaan.
  • In onze praktijk bestaat de mogelijkheid om een professionele borstkolf te huren op het moment dat het nodig is de melkproductie te stimuleren.
  • Als je volledige borstvoeding geeft wordt aanbevolen extra vitamine K en D te geven. Hiermee start je op de 8e levensdag.
  • Anticonceptie kan de borstvoeding beïnvloeden; laat je daarom goed informeren welke methoden veilig toe te passen zijn bij borstvoeding.

Borstvoeding en werk is voor vele vrouwen een combinatie waar ze tegenop kunnen zien. Hoe werkt het? Vaak is kolven de oplossing. Soms heb je de mogelijkheid tijdens je werk je kindje live te voeden, bijvoorbeeld omdat de opvang vlakbij je werk is.

Om voeden in combinatie met je werk mogelijk te maken, heb je allemaal wettelijke rechten. 

In deze video van het Voedingscentrum zie je tips hoe je werk en borstvoeding kunt combineren.

Je wettelijke rechten op een rijtje:

  1. De eerste 6 maanden na je bevalling heb je recht op een uur extra pauze, ongeacht borstvoeding of flesvoeding, zodat je rust kunt starten. Je hoeft ook geen onregelmatige diensten of nachtdiensten te draaien.
  2. Als je met gevaarlijke stoffen werkt of gevaarlijk werk doet, heb je net als in je zwangerschap, recht op aangepast werk.
  3. Tot je kind 9 maanden is, mag je kolven of voeden onder werktijd. Je mag hiervoor extra pauze nemen. Deze tijd krijg je extra doorbetaald tot maximaal 1/4 van je werktijd.
  4. Het is aan de werkgever verplicht een schone, afsluitbare ruimte ter beschikking te stellen. Je moet dus ongestoord kunnen voeden of kolven.

Lees alle informatie en tips door via deze link.
Is je werkgever niet goed op de hoogte? Verwijs hem dan door naar de speciale pagina voor werkgevers.

Aanbevolen film: