De eerste kennismaking met je kindje

Het moment waar jullie lang naar uitgekeken hebben! Heel bijzonder en tegelijkertijd spannend. Er komt veel op je af zo vlak na de geboorte van jullie wonder en de kraamverzorgster is er niet continu. Wij beschrijven graag een aantal tips voor de eerste uren. Weet dat we 24 uur per dag bereikbaar zijn op ons spoednummer 0653864455, voor al je vragen en onzekerheden.

Tips voor de baby

De meeste baby’s vallen na de alerte periode direct na de geboorte in een diepe slaap. Probeer vanaf het eerste voedingsmoment elke 3 à 4 uur borst- of flesvoeding (10ml) te geven. Maak je niet druk als dit niet lukt. Regelmatig zijn baby’s nog wat misselijk, waardoor ze geen animo hebben om te drinken. De baby heeft voldoende reserves voor de eerste 24 uur.
Baby’s zijn de eerste 24 uur vaak misselijk. Soms spugen ze vruchtwater, slijm en bloed dat ze tijdens de bevalling hebben ingeslikt. Als je merkt dat je baby hier last van heeft mag je hem/haar de eerste dag op de zij in bed leggen, dit maakt het spugen makkelijker.
Pasgeboren baby’s houden zichzelf soms moeilijk op temperatuur. Een normale temperatuur (in de anus gemeten) is tussen de 36.5 en 37.5 ºC. Een mutsje, een extra dekentje, een kruik of je eigen lichaamswarmte kun je gebruiken om je kindje op te warmen. Laat het ons weten als je kindje een lagere of hogere temperatuur heeft dan hierboven genoemd.
Pasgeboren baby’s zijn roze. Een blauwe verkleuring van het gebied rond neus en mond en van de handjes en voetjes is normaal. Niet normaal is een blauwe kleur waarbij de tong en lippen ook blauw zijn. Bleek-grauw of geel is ook alarmerend. Bel ons dan direct.
Baby’s kunnen onvrede maar op 1 manier uiten; huilen. Mogelijke oorzaken van huilen kunnen zijn: een vieze luier, honger, zuigbehoefte, krampjes en te koud of te warm zijn. Maar vaak moet je kindje gewoon wennen aan de nieuwe omgeving. Neem je kindje dicht bij je, jouw geur, stem en hartslag zal je baby een vertrouwd gevoel geven en troosten.

Tips voor mama

Na de bevalling is het fijn als het lukt binnen 6 uur te plassen. Als dit niet lukt, bel ons dan. We kunnen dan je blaas legen met een slangetje (katheter) om de kans op overvulling te voorkomen. De aandrang om te plassen voel je minder goed na de bevalling. Neem er bewust voor elke voeding even de tijd voor, zodat je probeert elke 3 uur te plassen.
Ruim bloedverlies na de bevalling is normaal. Op de plek waar de placenta in de baarmoeder heeft vastgezeten is nu een grote wond. Bij draaien en opstaan verlies je steeds een golfje. Je kunt ook stolsels verliezen, soms zijn die zo groot als een tennisbal. Dit mag. Verlies je meer dan 2 grote stolsels of sijpelt er continu bloed, laat het ons weten.

De baarmoeder trekt flink samen na de bevalling, dit zorgt ervoor dat de baarmoeder langzaam terug naar zijn oude positie krimpt en zorgt ervoor dat het bloedverlies beperkt blijft. Je kunt deze naweeën flink voelen, vooral als je de baby aan de borst legt. Een warme kruik tegen je buik kan wat verlichting geven. Evt. mag je er paracetamol voor slikken, elke 6 uur 1000mg.