Zwanger zijn is een unieke gebeurtenis!

Veel hoogtepunten, maar ook een periode met een heleboel vragen en onzekerheden. Tijdens de zwangerschapscontroles is veel aandacht voor informatie, onderzoeken en verschillende aspecten van de zwangerschap tot het ouderschap. Omdat er veel informatie op jullie afkomt hebben we besloten het intakegesprek in twee afspraken op te splitsen, zodat alle belangrijke informatie jullie gedoseerd toekomt.

Ter voorbereiding op de afspraak vragen we jullie om een vragenlijst in te vullen. Deze informatie kan dan alvast verwerkt worden in ons systeem en eventuele bijzonderheden kunnen worden uitgezocht.

Deze vragenlijst komt -indien er geen bijzonderheden zijn- bij de tweede controle rond 10-12 weken aan bod. Bij deze tweede afspraak wordt meteen de termijnecho gemaakt om de uitgerekende datum vast te stellen.

Er wordt een echo gemaakt

Bij de eerste controle krijgen jullie altijd een echo aangeboden. Natuurlijk willen jullie weten hoelang je zwanger bent, of het hartje van de baby klopt en wanneer (ongeveer) de uitgerekende datum is. Kijk bij vroege echo voor meer informatie over dit eerste onderzoek.

We bespreken de screeningsmogelijkheden
Er zijn twee soorten onderzoek die jullie aangeboden wordt in de zwangerschap: screening op down-, edwards- en patausyndroom en de 20 wekenecho. Deze onderzoeken zijn niet verplicht.

Tijdens de eerste controle wordt -indien gewenst- dieper ingegaan op de screening naar down-, edwards- en patausyndroom. Je kunt kiezen uit twee verschillende testen:

  1. De combinatietest. Dit bestaat uit een bloedonderzoek bij de zwangere en echo-onderzoek van het kind. Het onderzoek kan tussen 9 en 14 weken zwangerschap. De combinatietest berekent hoe groot de kans is dat uw kind down-, edwards- of patausyndroom heeft.
  2. De NIPT. Dit is een bloedonderzoek bij de zwangere. Het onderzoek kan vanaf 11 weken zwangerschap.

De NIPT ontdekt meer kinderen met down-, edwards- en patausyndroom en de uitslag van de NIPT klopt vaker dan de uitslag van de combinatietest.

Vanwege de enorme hoeveelheid informatie vragen wij jullie om een goede voorbereiding van de eerste controle. Lees alles over beide screeningsmogelijkheden onder het kopje ‘echo’s en onderzoeken’.

Er wordt een echo gemaakt
De precieze uitgerekende datum wordt bepaald tussen 10-12 weken bij de termijnecho.

We bespreken jullie gezondheid
Ter voorbereiding op het consult vragen wij -indien mogelijk- op internet deze vragenlijst in te vullen.
Dit betreffen allemaal vragen over je ziektegeschiedenis (eventuele operaties, ziekenhuisopnames, medicijngebruik e.d.), allergieën en er wordt aandacht besteedt aan roken, alcohol en drugsgebruik. Ook vragen over de gezondheid van je partner en van jullie familie zijn van belang. Het is handig wanneer je zoveel mogelijk weet over aangeboren afwijkingen in jullie familie. Naar aanleiding van deze vragen proberen we uit te zoeken of er een verhoogd risico bestaat op aangeboren afwijkingen voor jullie kind.

We bespreken eventuele eerdere zwangerschappen
Mocht je eerder zwanger zijn geweest, dan nemen we kort de bijzonderheden van deze zwangerschap(pen) door. Mocht een vorige zwangerschap door een andere verloskundige begeleid zijn, dan vragen wij je alle gegevens (zwangerschapskaart e.d.) mee te nemen, zodat we kunnen nagaan of er bijzonderheden zijn geweest.

We bespreken de sociale omstandigheden
Naast alle medische vragen willen we graag weten hoe de sociale situatie eruit ziet. Mochten er bijzonderheden zijn op het gebied van relaties, financiën, huisvesting of werk, dan horen wij dit graag zodat we jullie -waar mogelijk- kunnen begeleiden.

Verdere onderzoeken
We zullen de bloeddruk meten en uitleg geven over het bloedonderzoek. Het bloed wordt gecontroleerd op het ijzergehalte, de bloedgroep, rhesusfactor,  irregulaire antistoffen, op de infectieziekten HIV, Hepatitis B en de geslachtsziekte lues (syfillis). Zo nodig wordt in overleg het glucosegehalte (suiker) en de Vitamine B12-status onderzocht.