Soms loopt het anders dan gehoopt
Soms loopt een zwangerschap anders dan gehoopt en eindigt deze in een miskraam. We kunnen het niet voorkomen, maar weet dat we er alles aan willen doen om je goed tijdens deze verdrietige periode te begeleiden.
Er is sprake van een miskraam als je zwangerschap eindigt in de eerste 16 weken: Een niet-levensvatbare vrucht is gestopt met groeien en wordt afgestoten. Een miskraam is een natuurlijke oplossing voor iets wat fout ging rond de bevruchting. Dit is een afwijking in de chromosomen die toevallig is ontstaan bij de bevruchting van de eicel. Dat komt voor bij 1 op de 10 zwangerschappen. In Nederland krijgen jaarlijks 20.000 vrouwen een miskraam. De medische term voor een miskraam is spontane abortus.
Afhankelijk van de termijn waarop de miskraam plaatsvindt, is er meer of minder weefsel zichtbaar. Meestal lijkt het op een hevige menstruatie en gaat het gepaard met wat stukjes baarmoederslijmvlies en/of stolsels. Normaal gesproken neemt het bloedverlies snel af en stopt het binnen enkele dagen. Gemiddeld duurt deze periode 5 tot 7 dagen. Houdt het bloedverlies langer aan, dan is het raadzaam contact met ons op te nemen.
- Veel vrouwen geven aan te willen wachten totdat de miskraam spontaan optreedt of doorzet. Wij zullen met jullie bespreken hoe lang jullie graag willen afwachten. Afwachten kan medisch gezien geen kwaad en heeft geen gevolgen voor een evt. volgende zwangerschap. Mocht je op een later moment toch besluiten verwezen te willen worden naar de gynaecoloog, dan kan dit te allen tijde. Soms zijn er situaties dat een behandeling zelfs de voorkeur heeft; bijvoorbeeld bij veel of aanhoudend bloedverlies of bij pijn.
Emotioneel en praktisch gezien kan het voor sommige vrouwen vervelend zijn om een spontaan beloop af te wachten. Lichamelijk kan het zwaar zijn als het bloedverlies lang aanhoudt. Dit kunnen redenen zijn om een de miskraam te behandelen met medicatie of om een curettage te laten uitvoeren. De gynaecoloog zal de keuze en voorkeur van deze behandelmethoden altijd met jullie bespreken.
- Door tabletten in de vagina in te brengen kan een spontane miskraam opgewekt worden. De miskraam verloopt dan hetzelfde als een spontaan op gang gekomen miskraam. Je hoeft niet naar het ziekenhuis. De medicijnen werken niet altijd: bij ongeveer de helft van de vrouwen lukt het. Als de miskraam niet op gang komt, is alsnog een curettage nodig.
- Bij een curettage wordt de baarmoeder via de vagina met een dun slangetje leeggezogen of met een schrapertje schoongemaakt. Deze ingreep duurt 5-10 minuten en wordt onder narcose uitgevoerd, waardoor je er niks van merkt. Uiteraard wordt deze ingreep door de gynaecoloog uitgevoerd.
Bekijk alle informatie in de korte films die onze beroepsvereniging gemaakt heeft in samenwerking met de NVOG (beroepsvereniging gynaecologen). De films zijn beschikbaar in het Nederlands, Engels en Arabisch.
Een miskraam kun je niet voorkomen of tegenhouden. Dat maakt het vaak extra ingrijpend. Jullie hebben je verheugd op de komst van dit kindje en ineens komt er abrupt een eind aan dit toekomstbeeld. Vooral in het begin kan het verdriet intens zijn. Vaak vindt een miskraam plaats voordat de buitenwereld op de hoogte is van de zwangerschap. Neem tijd om alle gevoelens te verwerken en praat erover met elkaar en eventueel met iemand in je omgeving die je vertrouwt.
Aanbevolen website: www.deverloskundige.nl/miskraam
Aanbevolen folder: Miskraam
Aanbevolen informatiefilms:
Nederlands, Engels en Arabisch.