Volg je intuïtie, die stuurt je de goede kant op

Soms ben je in je zwangerschap ineens ongerust. Bel ons dan! Onze spoedlijn (046-4580054 *toets 1 voor spoed) is 24 uur per dag 7 dagen per week bereikbaar voor medische vragen, ongerustheid, spoed en bevallingen. Twijfel je of het spoed is, overleg dan tijdens spreekuurtijden met onze assistente (046-4580054).

Hieronder een kort overzicht van de belangrijke momenten waarop we graag willen dat jullie ons bellen:

Bloedverlies hoort niet in je zwangerschap, maar het komt vaak voor zonder dat er iets aan de hand is.

Bloedverlies in de eerste 16 weken
Bloedverlies komt voor bij 15-25% van de vrouwen in de eerste helft van de zwangerschap. In de helft van de gevallen is het bloedverlies onschuldig.
De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • De innesteling van het embryo in het baarmoederslijmvlies (tussen 3-6 weken);
  • Drukke dag, veel sjouwen en/of tillen;
  • Moeilijke stoelgang;
  • Contactbloeding na het vrijen;
  • Vaginale infectie;
  • Blaasontsteking.

In de andere helft van de gevallen leidt het bloedverlies tot een miskraam. Een beginnende miskraam is niet te behandelen of voorkomen. Lees hier meer informatie over een miskraam.

Bloedverlies na 16 weken
Ook na 16 weken komt onschuldig bloedverlies geregeld voor. Het kan echter ook duiden op een complicatie als een dreigende vroeggeboorte of placentaproblematiek. Daarom is het belangrijk dat je altijd contact met ons opneemt voor overleg.

Als er in een keer een grote hoeveelheid vaginaal vocht afloopt kan het duidelijk zijn dat je vliezen gebroken zijn. Soms is het lastig beoordelen. In je zwangerschap heb je meer waterige afscheiding en verlies je soms wat urine zonder dat je het kunt tegenhouden. Bewaar je ondergoed waar het vochtverlies zichtbaar in is en/of leg een kraamverband in je onderbroek en probeer zo wat vocht op te vangen zodat wij het kunnen observeren.

Tot 37 weken
Als je nog geen 37 weken bent willen we het altijd direct weten wanneer je denkt dat je vaginaal vocht verliest.

Na 37 weken
10% van de bevallingen begint met het breken van de vliezen. Vanaf 37 weken mogen wij jouw bevalling begeleiden. Indien de vliezen gebroken zijn willen we dit altijd weten, maar zullen we rustig afwachten wanneer de weeën gaan beginnen. Lees hierover meer bij geboorte.

Veel zwangeren hebben wel eens last van (een beetje) buikpijn. Je baarmoeder groeit en duwt je organen opzij. Logisch dat je soms een onprettig gevoel in je buik hebt. Lichte buikpijn trekt meestal weg in rust gecombineerd met een warme douche/bad of een kruik. Ernstige buikpijn, zeker in combinatie met misselijkheid, braken of bloedverlies moet je serieus nemen.

Tot 28 weken
Voor 24 weken is het normaal de je de baby niet elke dag voelt. Vanaf 24 weken voelen de meeste vrouwen dagelijks leven. De hoeveelheid is per kind verschillend, maar hangt ook samen met de ligging van de baby en waar de placenta ligt. Het is normaal dat je in deze periode de ene dag meer voelt dan de andere dag.

Na 28 weken
Vanaf 28 weken gaan we er vanuit dat je een patroon kunt ontdekken in de bewegingen van je baby. Vaak is de baby overdag rustiger en wanneer je ‘s avonds zelf rustiger wordt, wordt de baby drukker.

Voel je de baby niet bewegen, of minder dan je gewend bent ga dan op je linkerzij liggen en focus gedurende 2 uur op alles wat je voelt in je buik. Als je baby in deze tijd zijn/haar normale bewegingspatroon hervat kun je rustig afwachten. Voel je je baby alsnog niet of minder vaak, bel dan direct.

Aanbevolen folder
Je baby voelen bewegen (other languages)

Een hoge(re) bloeddruk in je zwangerschap kan de placentafunctie beïnvloeden en is daarom belangrijk om in de gaten te houden. Soms duidt het op een zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie). Het is belangrijk dat je ons belt wanneer er klachten ontstaan die passen bij een hoge bloeddruk.

Het is vaak een combinatie van de volgende klachten:

  • Hoofdpijn
  • Niet lekker voelen
  • Misselijkheid/braken
  • Sterretjes zien
  • Strak bandgevoel om bovenbuik of hoofd
  • Pijn tussen de schouderbladen
  • Plotseling vocht vasthouden in gezicht, handen en voeten.