Belangrijke onderwerpen verdienen goed advies.
Er zijn heel veel vragen, tips en adviezen met betrekking tot de zwangerschap. Veel wisselende adviezen die jullie gevraagd of ongevraagd zullen krijgen vanuit de omgeving. Dit leidt vaak tot extra vragen en onzekerheid. Wij hebben de belangrijkste onderwerpen voor jullie op een rijtje gezet en kunnen garanderen dat de gegeven informatie gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek.
Tevens adviseren wij de folder ‘Zwanger‘ goed door te nemen. Hierin worden uitvoerig alle belangrijke aspecten van de zwangerschap, bevalling en kraambed kort met jullie besproken. Deze folder krijgen jullie bij de eerste controle uitgereikt in de praktijk.
Tijdens je zwangerschap is goed eten belangrijk. Je baby gebruikt namelijk de voedingsstoffen uit jouw eten om te groeien. Jullie hebben dus samen genoeg voedingsstoffen nodig. Dat betekent overigens niet dat je méér moet eten tijdens je zwangerschap. Natuurlijk verbruikt je lichaam wat meer energie omdat de baby moet groeien, maar vaak beweeg je ook wat minder. Per saldo heb je ongeveer evenveel energie (calorieën) nodig als voorheen.
Voor sommige vrouwen vergt dit best wat aanpassingen in hun voedingspatroon. In onderstaand overzicht is makkelijk opgesomd wat je wel en niet mag eten tijdens de zwangerschap. Bij vragen over bepaalde diëten of voedingsintoleranties, teveel of te weinig gewichtstoename gedurende de zwangerschap maar ook bij klachten van misselijkheid en dergelijke verwijzen wij laagdrempelig naar een gespecialiseerd diëtist.
Aanbevolen app:
ZwangerHap
Aanbevolen website:
www.voedingscentrum.nl
Website met uitgebreide informatie en dagmenu’s.
Aanbevolen folders:
Alcohol kan in kleine hoeveelheden al schadelijk zijn voor je ongeboren baby. Ook heb je meer kans op een miskraam als je alcohol drinkt als je zwanger bent. Dus wil je zwanger worden, ben je zwanger of geef je borstvoeding? Drink dan gewoon geen alcohol.
Aanbevolen website:
www.alcoholenzwangerschap.nl
Website met informatie met de gevaren van het drinken van alcohol vóór, tijdens en na de zwangerschap.
Aanbevolen folder:
Roken tijdens de zwangerschap is schadelijk voor de baby. Zelf roken, maar ook aanwezig zijn in een rokerige omgeving beïnvloedt de zwangerschap nadelig. In sigaretten zitten schadelijke stoffen, zoals nicotine en koolmonoxide. Die stoffen zorgen voor een verminderde doorbloeding van de placenta (moederkoek) en daardoor voor verminderde zuurstoftoevoer naar je baby. De stoffen gaan ook door de placenta heen naar de baby waardoor voedingsstoffen en zuurstof minder bij de baby komen. Hierdoor groeit hij minder goed.
Roken of meeroken kan de oorzaak zijn van:
- Een miskraam of vroeggeboorte (voor de 37 weken zwangerschap)
- Een (te) laag geboortegewicht en vroeggeboorte
- Zuurstofgebrek en hierdoor problemen in de groei en ontwikkeling van je baby
- Meer last van verkoudheid, oorinfecties of longproblemen, zoals astma bij je kind
- Geboren worden met een verslaving aan nicotine waardoor de baby onrustig en huilerig is
- Een 2x hogere kans op wiegendood
Stoppen met roken vermindert de risico’s meteen! Dus stop met roken en vermijd rokerige ruimten zoveel mogelijk. Lukt het je niet alleen? Vraag ons om ondersteuning.
Aanbevolen website:
www.rokeninfo.nl
Website met informatie over de gevaren van roken vóór, tijdens en na de zwangerschap.
Aanbevolen folders:
Aanbevolen film:
Van veel drugs is nog niet helemaal bekend welke schade het gebruik bij bevruchting, zwangerschap en/of borstvoeding toebrengt aan het (ongeboren) kind. Om eventuele schade zoveel mogelijk uit te sluiten, wordt aangeraden helemaal geen drugs te gebruiken als je zwanger wilt worden, zwanger bent of borstvoeding geeft. Wees er wel altijd open en eerlijk over, zodat wij kunnen beoordelen of extra zorg in de zwangerschap nodig is.
Softdrugs (cannabis, marihuana/wiet, en hasj) kunnen een gezondheidsrisico zijn voor de zwangerschap en de baby, omdat de werkzame stof THC via de placenta bij de baby komt. Het is bekend dat het gebruik van softdrugs de schadelijke werking van andere genotsmiddelen, zoals alcohol, versterkt. Uit sommige onderzoeken blijkt dat baby’s van moeders die softdrugs hebben gebruikt tijdens de zwangerschap een lager geboortegewicht hebben. Na de geboorte blijkt dat sommige kinderen slechter scoren op cognitieve testen en vaker problemen hebben met concentratie.
Harddrugs zijn een groot risico voor je ongeboren kind. Cocaïne, ecstasy (XTC) en heroïne zijn gevaarlijk. Afhankelijk van het soort drug kan je kind een aangeboren afwijking of ontwikkelingsstoornis krijgen. Bij bepaalde drugs raakt het kindje al in de baarmoeder verslaafd en zal het na de geboorte ontwenningsverschijnselen krijgen waarvoor extra controle noodzakelijk is. Over paddo’s en smartdrugs is nog onvoldoende bekend. Zwangeren die regelmatig harddrugs gebruiken, wordt niet aangeraden zomaar te stoppen met de drugs. De baby kan dan ontwenningsverschijnselen in de baarmoeder krijgen en dit kan gevaarlijk zijn. Daarom wordt stoppen of afbouwen altijd onder begeleiding van een specialist gedaan.
Wij zullen bij het gebruik van drugs altijd de gynaecoloog consulteren, om een goede begeleiding van de zwangerschap te garanderen.
Aanbevolen folder:
Wat je moet weten over Alcohol-Roken-Drugs en Zwangerschap
Denk je erover na om kinderen te krijgen of ben je zwanger? Dan is het belangrijk om ook goed na te denken over de risico’s op je werk. Als er op je werk risico’s zijn, dan is het nodig om beschermende maatregelen te nemen. Ga hierover in gesprek met je bedrijfsarts. Heb je geen bedrijfsarts op je werk? Praat er dan over met je huisarts, verloskundige of leidinggevende.
Vóór de zwangerschap
Denk je erover na om kinderen te krijgen? Denk dan ook na over de eventuele risico’s op je werk. Je kunt bijvoorbeeld door bepaalde werkzaamheden minder vruchtbaar worden. Als je als vrouw ontdekt dat je in verwachting bent dan is de ontwikkeling van de organen van je baby al in volle gang. Het is daarom verstandig om het liefst vóór de zwangerschap al beschermende maatregelen te nemen.
Tijdens de zwangerschap
In de eerste drie maanden van je zwangerschap is je ongeboren baby erg kwetsbaar. De kans op een aangeboren afwijking is dan het grootst. De schadelijke effecten van straling, chemische stoffen en infecties ontstaan vooral in deze eerste periode. Maar ook in de maanden daarna kan de gezondheid van je baby gevaar lopen door situaties op je werk. Dat geldt bijvoorbeeld voor het werken in ploegendienst, lawaai of lichamelijk zwaar werk. Pas daarom gedurende je hele zwangerschap goed op voor de risico’s op je werk.
Na de zwangerschap
Als je borstvoeding geeft, kun je met sommige gevaarlijke stoffen beter niet in contact komen. Je baby kan deze stoffen namelijk via de moedermelk binnenkrijgen. Ook infecties kun je via borstvoeding doorgeven aan je baby. Geef je borstvoeding en kom je in contact met gevaarlijke stoffen? Of twijfel je hierover? Vraag dan advies aan je bedrijfsarts. Of praat hierover met je huisarts, verloskundige of leidinggevende.
Aanbevolen website:
www.rivm.nl
Website waar alle informatie met betrekking tot zwangerschap en werk staat.
Aanbevolen folders:
- Folder FNV ‘Alles over werk en zwangerschap’
- Brochure ‘Kinderen krijgen? Denk na over risico’s op uw werk!’
- Informatieblad ‘Lichamelijk zwaar werk’
- Informatieblad ‘Stress door werk’
- Informatieblad ‘Zware metalen’
- Informatieblad ‘Oplosmiddelen’
- Informatieblad ‘Inhalatieanesthetica’
- Informatieblad ‘Werken met medicijnen tegen kanker’
- Informatieblad ‘Bestrijdingsmiddelen’
- Informatieblad ‘Trillingen’
- Brochure ‘Zwangerschap & infecties’
Het is goed om minimaal een half uur te bewegen als je zwanger bent. Sportte je al en ben je zwanger, dan kun je gewoon blijven sporten. Maar houd het wel veilig; luister naar je lichaam en breng je begeleider op de hoogte (als je deze hebt). Als je merkt dat het klachten geeft of als je er doodmoe van wordt, doe het dan rustiger aan of stop ermee. Probeer ook liever niet meer inspanning te leveren dan vóór de zwangerschap. Begin je met sporten? Doe dat dan onder begeleiding; je hebt voor zwangere vrouwen speciale sportprogramma’s onder professionele begeleiding. Kijk hiervoor onder het kopje zwangerschapscursus.
Aanbevolen sporten: o.a. zwemmen, fietsen en fitness zijn sporten die je heel goed tot het einde van de zwangerschap kunt doen.
Afgeraden sporten: sporten waarbij je risico loopt om iets tegen je buik aan te krijgen, of sporten waarbij je gemakkelijk met andere mensen botst of kunt vallen, zijn minder verstandig. Denk hierbij aan sporten als hockey, volleybal, skiën, judo en voetbal. Duiken met zuurstofflessen wordt afgeraden. De druk onder water heeft invloed op je zwangerschap. Bovendien heb je een grotere kans op decompressieziekte.
Schuine buikspieroefeningen kunnen geen kwaad, zij versterken de spieren die je buik ondersteunen. De oefeningen voor de rechte buikspieren kun je beter overslaan. De opening tussen je buikwand kan groter worden waardoor je buikwand blijvend kan verzwakken.
Een zwangerschap kan veel effect hebben op het seksleven. Dit geldt voor de vrouw zelf, maar ook voor haar partner. Sommige vrouwen hebben tijdens de zwangerschap minder zin in seks en niet alle standjes zullen met een dikke buik meer lukken, maar het kan geen kwaad voor de baby. Seks kan ook geen miskraam of beschadiging van het kind veroorzaken. De baby zit volledig beschermd in jouw buik. Hij wiebelt alleen maar heen en weer. De baby merkt het wel als jij klaarkomt, het ritmisch samentrekken van de baarmoeder kan een reactie uitlokken. Masturbatie kan ook geen enkel kwaad. Het kan juist voor ontspanning zorgen.
Ondervind je toch problemen of heb je vragen over seksualiteit? Dan kun je dit altijd bespreken met ons.
Aanbevolen website
www.seksualiteit.nl
Aanbevolen folder
Zwanger en vrijen